Avast heroverweegt: in een verklaring laten ze weten dat Jumpshot is gesloten en dat ze zullen stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens

Inhoudsopgave:

Avast heroverweegt: in een verklaring laten ze weten dat Jumpshot is gesloten en dat ze zullen stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens
Avast heroverweegt: in een verklaring laten ze weten dat Jumpshot is gesloten en dat ze zullen stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens
Anonim

Avast, een van de meest populaire antivirusprogramma's voor Windows, was een paar dagen geleden het onderwerp van nieuws en niet bepaald ten goede. Hij had zonder hun medeweten gebruikersgegevens verzameld en had geprofiteerd door deze aan derden te verkopen via een overbruggingsbedrijf, Avast-dochter Jumpshot.

Het schandaal rond gebruikersgegevens en privacy kwam aan het licht dankzij een onderzoek door twee verkooppunten, Motherboard en PCMag. En nadat het nieuws aan het licht kwam, had Avast geen andere keuze dan actie te ondernemen en in dit verband heeft aangekondigd dat Jumpshot wordt afgesloten en zal stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens

Geen andere uitweg dan terug te keren

avast
avast

Om ons ter plekke te helpen, Avast had browsegegevens verzameld van gebruikers die de browser op hun computer of de browserextensie hadden geïnstalleerd. Zijn antivirussoftware was verantwoordelijk voor het bespioneren van de netwerkbewegingen van gebruikers en deze vervolgens als anonieme gegevens te verkopen aan externe bedrijven.

Gegevens die niet waren gekoppeld aan de naam, het e-mailadres of het IP-adres van een persoon en verzamelde verwijzingen naar zoekopdrachten, GPS-locatiebepaling, bezochte links op YouTube, pagina's doorzocht op LinkedIn of pornopagina's. Ze werden vervolgens verkocht aan bedrijven als Google, Microsoft, PepsiCo, Yelp, Home Depot, Expedia, Intuit, Keurig, Condé Nast, Sephora, Loreal en McKinsey. Een praktijk die een flagrante aanval was op de privacy.

avast
avast

En als we nadenken over het aantal gebruikers dat Avast op hun computers had… krijgen we een idee van de diepte van de zaak. Avast claimt meer dan 435 miljoen maandelijkse actieve gebruikers te hebben en Jumpshot claimt data te hebben van 100 miljoen apparaten. En ondanks het feit dat de gegevens anoniem waren, waren de hoeveelheid en details zodanig dat het niet moeilijk was om ze te associëren en gebruikers te identificeren op basis van de verkregen informatie.

Een schandaal van enorme proporties dat Avast geen andere uitweg laat dan in een verklaring ondertekend door Ondrej Vlcek, CEO van Avast, aan te kondigen dat hij deze praktijk verlaat, iets dat het bedrijf heeft aangekondigd toen het meldde dat Jumpshot gaat sluiten:

Avast heeft geen andere keuze gehad dan terug te treden en zijn verantwoordelijkheid in deze zaak toe te geven, na aanvankelijk te hebben beweerd dat het niets schendt, aangezien dit beleid was opgenomen in de instellingen van privacy waartoe toegang kon worden verkregen bij het installeren van de antivirus of de extensie. En met deze praktijk deed Avast precies wat het probeerde te vermijden, namelijk dat onze navigatie werd bedreigd.

Populair onderwerp