Is mijn besturingssysteem 32 of 64 bit? Hoe herken ik het en wat zijn de verschillen?

Inhoudsopgave:

Is mijn besturingssysteem 32 of 64 bit? Hoe herken ik het en wat zijn de verschillen?
Is mijn besturingssysteem 32 of 64 bit? Hoe herken ik het en wat zijn de verschillen?
Anonim

Als we een paar dagen geleden zagen hoe we konden weten of de applicaties die we gebruiken op onze Windows 10-pc 32- of 64-bits zijn, is het nu tijd om te weten wat de verschillen zijn tussen wat verwijst naar het besturingssysteem. Is mijn exemplaar van Windows 10 32-bits of 64-bits?

Als je computer up-to-date is, het heeft vrijwel zeker een 64-bits basis, maar om er zeker van te zijn dat het geen kwaad kan om deze stappen te volgen. Daarnaast gaan we terloops uitleggen wat de verschillen zijn tussen een 32-bits systeem en een 64-bits systeem.

Hoe weet ik of mijn systeem 32 of 64 bit is

versies
versies

Als je computer up-to-date is, heb je vrijwel zeker een 64-bits model. Een ander ding is het besturingssysteem dat u hebt geïnstalleerd, dat 32-bits kan zijn, zelfs als de computer 64-bits ondersteunt Als de computer 64-bits is maar het systeem 32-bits, de apps zijn beperkt tot deze nieuwste specificatie.

Om het zeker te weten in Windows 10 en Windows 8.1, ga naar het startmenu en typ "Over je pc"zodat de optie met dezelfde naam verschijnt en u deze kunt invoeren of, als we dat liever hebben, toegang krijgen via het tandwiel.

Een
Een

In het venster op het scherm zien we de informatie van onze apparatuur en in de lijst met specificaties verschijnt er een onder de titel "Type systeem"Het toont de architectuur van de processor en het besturingssysteem dat we hebben geïnstalleerd.

Twee
Twee

Als alternatief, op Windows 10, open Verkenner en klik met de rechtermuisknop op "Deze pc" Selecteer "Eigenschappen"om een systeem te zien samenvatting, waar we kunnen controleren wat voor soort systeem we gebruiken.

Drie
Drie
vier
vier

Als het gebruikte systeem Windows 7 is, moeten we op "Start" klikken en vervolgens toegang krijgen tot de " Paneelbediening" Het doel is om toegang te krijgen tot "Prestatie-informatie en hulpmiddelen", waarvoor we het zoekvak kunnen gebruiken.

Eenmaal binnen, selecteer "Gedetailleerde informatie over het systeem en zijn prestaties weergeven en afdrukken" en in de sectie Systeem in "Systeemtype", we kunnen zien wat voor soort besturingssysteem we gebruiken. Als het 32-bits is of een 64-bits versie van Windows gebruikt.

Als laatste punt moet worden opgemerkt dat een 64-bits CPU zowel een 32-bits als een 64-bits besturingssysteem kan gebruiken, hoewel computers gebaseerd op een 32-bits of een 64-bits besturingssysteem. -bit CPU kan alleen toepassingen gebruiken voor dat type architectuur.

Verschillen

processor
processor

De fundamentele basis is het aantal waarden dat wordt aangeboden door een 32-bits processor (4.294.967.296 mogelijke waarden), vergeleken met een 64-bits (18.446.744.073. 709.551.616)). Maar de verschillen gaan verder dan het aantal bits waarmee je kunt werken.

Als we een 32-bits systeem gebruiken, kunnen we 2^32 waarden opslaan in de registers, wat betekent dat 4 GB de hoeveelheid geheugen of RAM is die een 32-bits processor kan bits aan Aan de andere kant, als we kiezen voor een 64-bits model, kan het register 2^64 opslaan, wat kan werken met maximaal 16 GB RAM.

Een ander verschil is dat een 32-bits CPU 4 bytes aan gegevens kan verwerken in één CPU cyclus, waardoor een andere cyclus nodig is als de grootte van de te verwerken gegevens groter is dan 4 bytes. Als we een 64-bits systeem gebruiken, ondersteunt het tot 16 exabytes. Daarom zijn de verwerkingskracht en de tijd die eraan wordt besteed, geoptimaliseerd en kunnen meer applicaties tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Onthoud dat Windows 10 tot 512 GB RAM kan ondersteunen in de Pro-versie of 128 GB als we de Home-versie gebruiken. Over het algemeen biedt een 64-bits computer een beter RAM-geheugenbeheer of betere beveiligingsfuncties die niet beschikbaar zijn in 32-bits versies van Windows.

Op dit punt moet met één aspect rekening worden gehouden, en dat is dat voor optimale prestaties, applicaties moeten worden geoptimaliseerd voor het besturingssysteem dat we gaan gebruiken. Als het 64-bits is, zijn de apps die profiteren van de kracht ervan die speciaal ontworpen, die sneller en efficiënter kunnen werken.

Populair onderwerp